timberland schuhe timberland wien timberland schuhe damen timberland boots
 
  Hem    Artlista    Line Band    Upptäckartävling 2017    Föreningen    Listor    X2017    Fågelbordskampen    Aktuellt    Fågellokaler    Forum    Observationer    Fotogalleri    RRK    Bird Alarm    Länkar
Välkommen till ÖgOF's forum
Hem  |  Öppet forum
 
Aktuella svar på, Upptäckartävlingen 2017

Upptäckartävlingen 2017 2017-01-09 17:45:01

Johan Jensen
Linköping

En ny omgång av upptäckartävlingen har dragit igång - in och anmäl er! Redan nu finns ett antal upptäckter som kan uppdateras, så som berglärka, jaktfalk och lite snösiskor!

Inför varje år försöker jag se över poängsättningen och justera så att den känns aktuell. Följande förändringar har jag gjort inför detta år:

Sibirisk järnsparv - från 6p till 5p

Skedstork - från 5p till 4p

Hökuggla - från 3p till 2p

Kaspisk trut - från 3p till 2p

Stäpphök - från 3p till 2p 

 

Jag tar gärna emot åsikter kring dessa förändringar och gärna förslag på andra förändringar.

 

Hoppas på ett spännande år med många fina upptäckter!

Lycka till! 

Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-01-12 23:16:25

Arne Ekström
Brokind

Hur gör man för att få vara med? Jag har försökt i flera dagar och undrar nu om jag kanske är för gammal eller.


Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-01-13 15:15:51

Johan Jensen
Linköping

Ledsen - jag som missat att "släppa in dig". Av någon anledning fungerar anmälningssystemet sådant att man skickar en anmälan som sen måste godkännas. Nu är du godkänd =)


Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-14 22:47:44

Mats Hjelte
Norrköping

Varför har inte Robert fått extrapoäng för den rödhuvade dykanden? Är det för att det var i Norrköping.

Det var minst 10 pers som fick se den vid Leonardsberg. 
Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-15 10:47:53

Johan Jensen
Linköping

Hej Mats!

Nej, det är som du nog förstår inte för att det var i Norrköping. Den rödhuvade vid Leonardsberg var en häftig upptäckt, men det bör varit samma som vid Stångåmynningen dagen innan och det är nog därför inte att ses som ett nytt fynd. Tyvärr ges nog därför inga poäng alls för den upptäckten. Jag har mailat Robert om detta.

Vad gäller extrapoäng har jag annars varit väldigt tydlig med att man ska säga till när man anser sig vara förtjänt av ett extrapoäng. Jag kan inte hålla full koll på allt som händer.

 

Mvh, Johan 
Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-15 23:03:44

Joakim Wallin
Ljungsbro

Mats, jag kanske är dum som undrar - men varför skulle ett uteblivande av extrapoäng bero på att observationen är gjord i Norrköping?

Mvh

JW 
Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-16 01:22:52

Mats Hjelte
Norrköping

punkt 8: Endast ny upptäckter ges poäng. Ja det förstår jag.

Vidare står under punkt 8;

 Grovt kan sägas att en individ gills som ett nytt fynd om den tros ha kommit till en lokal oberoende av eventuella andra individer av arten på lokalen.  Vad jag förstår av geografi, så är inte Sättuna/Härna och Leonardsberg samma lokal. Fågeln i Leonardsberg kom väl också dit oberoende av andra individer av samma art vid lokalen Leonardsberg.

Jag förstår att det kan vara samma individ, men helt säker kan ingen vara. Det kan ha varit två individer. Om det är 40-50 km mellan lokalerna där en fågel upptäcks borde det däremot anses som ett nytt fynd i denna tävling och inte bedömas som en "återupptäckt".

Med ert resonemang verkar det som att hela Östergötland är en enda fågellokal.

Därför uppfattar jag det som att Norrköping missgynnas. 

Men det är inte helt konsekvent. Hur vet man att hökugglan vid Tinnerö den 14/1 var en annan individ än den som Stig rapporterat den 10/1? Var inte det en återupptäckt? 

Tänk om det t.o.m. var samma fågel som sågs vid Vrinnevi den 12-13/1?

 
Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-16 11:11:16

Johan Jensen
Linköping

Hej igen Mats.

För det första: jag håller med om att det i detta specifika fall kan kännas lite trist att ingen upptäckarpoäng delas ut. Det kommer också alltid vara så att det finns en viss del subjektivitet i vad som räknas som ett fynd. Men för att ändå försöka reda ut begreppen lite:

I reglerna står som du mycket riktigt påpekar en kort beskrivning av hur man avgör vad som är ett nytt fynd och vad som ska räknas som samma fynd. Det du citerar handlar om när flera fåglar ses på samma lokal. Sen står det att man i boken "Sällsynta fåglar i Sverige" kan läsa en mer ingående beskrivning av vad som räknas som ett fynd. Där står att en fågel som ses i flera landskap i landet endast är ett fynd för landet, men såklart ett fynd för varje landskap. På samma sätt räknas denna rödhuvade (förutsatt att det är samma individ) som ett fynd för Ög, men såklart ett fynd för Linköping och ett för Norrköping. Är du med på resonemanget? Eftersom tävlingen gäller på landskapsnivå så ger upptäckten i Norrköping inga poäng.

 

Resonemanget i detta specifika fall kan dras till sin spets genom att fundera kring hur nära en fågel får återupptäckas för att det ska ge poäng: om vi nu säger att Stångåmynningen-Leonardsberg över en natt är OK, hur skulle vi se på det om den bara dragit till Norsholm över natten? Om den dragit till Tvärskogsudde? Eller om den flyttat sig från Stångåmynningen till Svartåmynningen? Någonstans måste det isf finnas en gräns och den blir väldigt svår att hitta. 

 

Hökugglan i Tinnerö är ett specialfall som det är bra att du påpekar: när Mari hittade sin fågel den 14/1 så fanns inga rapporter om hökugglor från platsen. Stig verkar ha hittat den från 10/1 på sina bilder i efterhand! Därför ska nog inte Mari ha poäng för denna fågel, men lyckligtvis har ju Mari hittat ytterigare en hökuggla i år.

 

Det kommer som sagt alltid att finnas viss subjektivitet i bedömningarna, men att påstå att Norrköping skulle vara förfördelat känns trist. Jag har som Linköpingsboende Kindaskådare lite sämre koll på vad som händer i Norrköping än på det som händer längre söderut. Men om man i god ton påpekar missade extrapoäng och dylikt så fixar jag självklart till det.

 

Mvh, 
Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-16 21:53:32

Stig Holgersson
Linköping

När det gäller min Hökuggla så hade jag inte insett mitt misstag om det inte varit för Maris upptäckt. Jag ändrade min obs från Sparvuggla till Hökuggla, osäker artbestämning i efterhand för att jag inte är helt säker på artbestämningen men även för att den inte skulle påverka ngt i upptäckartävlingen. Obsen gjordes i mörker, på långt håll och under några sekunder. Tyckte dock att det kunde vara intressant att ha datumet med i artportalens dokumentation.


Re: Upptäckartävlingen 2017 2017-04-16 23:07:36

Joakim Wallin
Ljungsbro

Hej Mats,

Jag hänger inte med riktigt.

Du skriver: "Därför uppfattar jag det som att Norrköping missgynnas".

Upptäckartävlingen är en individuell tävling skådare emellan oavsett vilken kommun man tillhör - i landskapet Östergötland!

Jag förstår faktiskt inte vad problemet är..

 

Mvh

JW 

  
 
 
rolex replica fake omega rolex replica sale rolex replica uk breitling replica sale
adidas schoenen dames adidas superstar dames adidas superstar adidas schoenen